Przepis na placek po węgiersku

Nie jest to u nas popularna potrawa, dlatego nie każdy o niej wie, ale nie mogło jej tutaj zabraknąć. Przepis na placek po węgiersku pokrywa się w większości z przepisem na zwykłe placki ziemniaczane. Otóż są one podstawą do niego, a same placki po węgiersku to nic innego jak połączenie ich z sosem podobnym do gulaszu.

Sposób przygotowania musimy podzielić na dwa etapy:

Po pierwsze – musimy zrobić zwykłe placki, nie ma sensu się powtarzać dlatego zapraszamy do wcześniejszego wpisu np. >>tutaj<<. Jedyna różnica jest taka, że zamiast małych musimy usmażyć kilka naprawdę dużych.

 

Po drugie – przygotowanie sosu. Do jego zrobienia potrzebujemy następujących składników:

  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 2 – 3 papryki, mogą być one różnego koloru
  • 1 – 2 cebule
  • kilka pieczarek
  • 1 duża łyżka mąki
  • 1-2 lyżki smietany
  • 2 ząbki czosnku

oraz przyprawy

  • pieprz, sól, maggi, papryka, itp.  - co nam odpowiada.

Sos przygotujemy w następujący sposób:

Kroimy mięso na kostkę, obsmażamy. Następnie w osobnym naczyniu dusimy je do miękkości mięsa – dłuższą chwilę, tak samo jak w przypadku zwykłego gulaszu. Gdy jest już dobre, to dodajemy resztę składników: papryki, cebulę, czosnek oraz przyprawy i dusimy wszystko do miękkości pod przykrywką. Cebulę można przed dodaniem do duszenia podsmażyć jeżeli ktoś tak preferuje. Prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze zagęścić sos, dlatego powinniśmy w tym momencie dodać mąkę i śmietanę dokładnie wymieszane z wodą.

Placek po węgiersku podajemy w następujący sposób: kładziemy go na talerzu, a jedną jego połowę oblewamy sosem. Drugą połową przykrywamy połowę oblaną sosem.

Życzymy smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.